Recept neve: Nagyon finom almás pite
Recept előtörténete: Egy klasszikus, házias almás pite recept, amelyet a zamatos alma és a lágy tészta kombinációja tesz ellenállhatatlanná. Kiváló választás családi összejövetelekhez vagy uzsonnára.
Kategória:
- Desszert
- Házias sütemény
- Gyors, közepes nehézségű
Elkészítési idő:
- Összesen: 60 perc
- Előkészítés: 30 perc
- Sütés: 30 perc
Mennyiség: 8 adag
Összetevők:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg sertészsír
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 140 g tejföl
- 1 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 1.5 kg alma (lereszelve)
- 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 1 citromból nyert citromhéj és citromlé
- 1 marék mazsola (előzőleg beáztatva)
- 1 csipet só
A tetejére:
- 1 db „S” méretű tojás (felverve)
Elkészítés:
- Tészta előkészítése:
- Egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit, majd alaposan összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
- Töltelék elkészítése:
- Az almát megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. A reszelt almát cukorral, citromlével és sóval ízesítjük, majd 10-15 percig állni hagyjuk.
- Kinyomkodjuk a levét, de úgy, hogy maradjon benne egy kis nedvesség. Hozzáadjuk a mazsolát, fahéjat, reszelt citromhéjat, és 2-3 percig pároljuk. Teljesen kihűtjük.
- Összeállítás:
- A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és a tepsibe terítjük.
- A kihűlt tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.
- A másik tésztadarabot is kinyújtjuk és a töltelékre helyezzük. Villával több helyen átszúrjuk, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
- Sütés:
- A tésztát megkenjük a felvert tojással.
- 180°C-ra előmelegített sütőben alul-felül sütés módban, kb. 30 percig sütjük, amíg szép pirosra sül.
Tálalás:
- Hagyjuk kihűlni a pitét, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
Tippek és trükkök:
- A tésztát tetszés szerint mintázhatjuk a tetején.
- A reszelt alma levét italnak is felhasználhatjuk, például almás fröccs készítéséhez.