Recept neve: Almás-mákos pite
Recept előtörténete: Egy ízletes és különleges pite, amely az alma frissességét a mák gazdag ízvilágával ötvözi. Tökéletes választás desszertnek vagy uzsonnának egy nyugodt délutánra.
Elkészítési idő:
- Összesen: 70 perc
- Előkészítés: 30 perc
- Sütés: 40 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 6 g sütőpor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 ek méz
- 2 ek tejföl
- 1 db tojássárgája
Töltelékhez:
- 50 dkg alma (tisztán mérve, reszelt)
- 20 dkg cukor
- 1 citromból nyert citromhéj és citromlé
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg darált háztartási keksz
- 2 db tojásfehérje (kemény habbá verve)
- 3 ek meggylekvár (a tészta kenéséhez)
A tetejére:
- 1 db tojás (kenéshez, cukorral kikeverve)
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
- A lisztet, sütőport, vajat, porcukrot, mézet, tejfölt és tojássárgáját összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
Töltelék előkészítése:
- A reszelt almát cukorral, citromlével és reszelt citromhéjjal egy serpenyőben addig főzzük, amíg levet enged.
- Hozzáadjuk a darált mákot és a darált kekszet, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt almás-mákos keverékhez óvatosan hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérje habot.
Összeállítás:
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tészta 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtjuk, és a tepsi aljába tesszük.
- Megkenjük a lekvárral, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.
- A maradék tésztából rácsokat készítünk és a pite tetejére helyezzük.
- A rácsokat megkenjük a cukros, kikevert tojással.
Sütés:
- Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás:
- A kész pitét porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek és trükkök:
- Az almát enyhén kinyomkodhatjuk, hogy ne áztassa el a tésztát.
- A mák ízesítéséhez tehetünk egy kis vaníliás cukrot is a keverékbe.