Almás-mákos pite

Egyedi és ínycsiklandó almás-mákos pite, mely minden falatban otthonos melegséget áraszt.

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Almás-mákos pite
Recept előtörténete: Egy ízletes és különleges pite, amely az alma frissességét a mák gazdag ízvilágával ötvözi. Tökéletes választás desszertnek vagy uzsonnának egy nyugodt délutánra.

Elkészítési idő:

  • Összesen: 70 perc
  • Előkészítés: 30 perc
  • Sütés: 40 perc

Mennyiség: 4 adag

Összetevők:

Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek méz
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojássárgája

Töltelékhez:

  • 50 dkg alma (tisztán mérve, reszelt)
  • 20 dkg cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj és citromlé
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg darált háztartási keksz
  • 2 db tojásfehérje (kemény habbá verve)
  • 3 ek meggylekvár (a tészta kenéséhez)

A tetejére:

  • 1 db tojás (kenéshez, cukorral kikeverve)

Elkészítés:

Tészta elkészítése:

    • A lisztet, sütőport, vajat, porcukrot, mézet, tejfölt és tojássárgáját összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.

    Töltelék előkészítése:

      • A reszelt almát cukorral, citromlével és reszelt citromhéjjal egy serpenyőben addig főzzük, amíg levet enged.
      • Hozzáadjuk a darált mákot és a darált kekszet, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
      • A kihűlt almás-mákos keverékhez óvatosan hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérje habot.

      Összeállítás:

        • A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tészta 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtjuk, és a tepsi aljába tesszük.
        • Megkenjük a lekvárral, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.
        • A maradék tésztából rácsokat készítünk és a pite tetejére helyezzük.
        • A rácsokat megkenjük a cukros, kikevert tojással.

        Sütés:

          • Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

          Tálalás:

          • A kész pitét porcukorral meghintve tálaljuk.

          Tippek és trükkök:

          • Az almát enyhén kinyomkodhatjuk, hogy ne áztassa el a tésztát.
          • A mák ízesítéséhez tehetünk egy kis vaníliás cukrot is a keverékbe.

          Még több érdekes recept

          Megosztom a receptet
          Almás pite receptek
          Adatvédelmi áttekintés

          Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.