Recept neve: Almás pite – a hagyományos recept
Recept előtörténete: A hagyományos almás pite klasszikus sütemény, amely otthonos ízeivel mindig a család kedvence. A puha, vajas tészta és a fűszeres, édes alma töltelék tökéletesen kiegészítik egymást, így minden szelet igazi élvezet.
Kategória: Desszert, Sütemény
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Hűtés: 30 perc
- Sütés: 30-40 perc
- Összesen: kb. 1 óra 30 perc
Mennyiség: 10 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Sütőpor: 1 csomag
- Só: 1 csipet
- Liszt: 500 g
- Vaj: 150 g (hideg)
- Tojás: 2 db
- Cukor: 6 evőkanál
- Tejföl: 4 evőkanál
- Zsemlemorzsa: szóráshoz
Töltelékhez:
- Alma: 1 kg (piros, reszelve)
- Barna cukor: 3 evőkanál
- Őrölt fahéj: 1 teáskanál
- Citromlé: ízlés szerint
Tetejére:
- Porcukor: szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet, sütőport és sót egy tálban összekeverjük, majd a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, cukrot és a tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük pihenni. - Töltelék előkészítése:
Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A levét kinyomkodjuk, majd ízesítjük barna cukorral, fahéjjal és egy kevés citromlével. - Tészta nyújtása és összeállítása:
A hűtött tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy 38×26 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Villával megszurkáljuk és vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. - Töltelék elhelyezése:
Az előkészített almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd a másik kinyújtott tésztalappal befedjük. Ezt is megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. - Sütés:
Az előmelegített sütőben, 180°C-on, légkeveréses üzemmódban 30-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül. - Tálalás:
A kihűlt süteményt porcukorral megszórjuk, majd kockára vágva kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- Az alma fajtája befolyásolhatja a pite édességét és szaftosságát; érdemes kóstolni és szükség szerint több cukrot vagy citromlevet hozzáadni.
- A tészta omlósságát hideg alapanyagok és gyors gyúrás biztosítja.
- A finom süteményhez alkalomhoz illő dekorációt is készíthetünk házilag.