Recept neve: Nagymama almás pitéje
Recept előtörténete: Ez a recept egy igazi klasszikus, amely generációk óta az otthon melegét és a nagymama gondoskodását idézi fel. Az omlós tészta és a fűszeres, szaftos alma töltelék kombinációja egyetlen desszertasztalról sem hiányozhat.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Pihentetés: 1 óra
- Sütés: 45 perc
- Összesen: kb. 2 óra 15 perc
Mennyiség: 20 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Vaj: 150 g (hideg)
- Sütőpor: 1 csomag
- Liszt: 300 g
- Tejföl: 2 evőkanál
- Tojássárgája: 1 db
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Só: 1 csipet
- Zsemlemorzsa: a tepsi megszórásához
- Tojásfehérje: 1 db (kenéshez)
Töltelékhez:
- Alma: 2 kg
- Cukor: 3 evőkanál
- Citrom: 0,5 db (kifacsart leve)
- Őrölt fahéj: 1 teáskanál
- Vaníliás cukor: 1 csomag
Elkészítés:
- Tészta elkészítése:
A hideg vajat összemorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel. Hozzáadjuk a tejföllel elkevert tojássárgáját, vaníliás cukrot és sót, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Az elkészült tésztát 1 órára hűtőbe tesszük. - Töltelék előkészítése:
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a cukorral és a citromlével. - Alsó réteg nyújtása és előkészítése:
A tészta 2/3-át lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe helyezzük, és elosztjuk rajta az almás tölteléket. A fahéjat összekeverjük a vaníliás cukorral, majd az almás rétegre szórjuk. 190°C-ra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. - Felső réteg nyújtása és sütés:
A maradék tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd az elősütött almás rétegre helyezzük. Megkenjük a felhabosított tojásfehérjével, majd további 35 percig sütjük.
Tálalás:
A sütit hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk. Porcukorral megszórva kínáljuk a legjobb hatás érdekében.
Tippek és trükkök:
- A tésztát gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg, így a pite omlós marad.
- Az alma ízesítése variálható több cukorral vagy citrommal, ha édesebb vagy frissebb ízt szeretnénk.