Recept neve: Almás pite (glutén-, tej-, és tojásmentes)
Recept előtörténete: Ez az almás pite tökéletes választás azok számára, akik ételérzékenységgel küzdenek vagy speciális étrendet követnek. A glutén-, tej-, és tojásmentes verzió garantáltan finom és ízletes, megőrizve a klasszikus pite élményét.
Kategória: Diétás, Reformkonyha, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Sütés: 30 perc
- Összesen: 60 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- it’s us Miklós’ universal mix liszt: 300 g
- Margarin: 210 g
- Porcukor: 70 g
Töltelékhez:
- Darált mandula vagy gluténmentes zsemlemorzsa: 50 g
- Alma: 14 db (nagylyukú reszelőn reszelve)
- Nádcukor: 4 evőkanál
- Fahéj: 1 teáskanál
Díszítéshez:
- Mogyoró vagy dió: aprítva
Elkészítés:
- Alma előkészítése:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a nádcukorral és a fahéjjal összepároljuk. Lehűtjük, majd kinyomkodjuk a levét, amit félreteszünk a tészta kenéséhez. - Tészta elkészítése:
A lisztet és a porcukrot egy keverőtálba tesszük, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. - Nyújtás és összeállítás:
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Rizsliszttel megszórt felületen mindkét részt kb. 22×28 cm-es téglalappá nyújtjuk. Az egyik lapot a kivajazott tepsi aljába helyezzük, és megszórjuk a darált mandulával vagy gluténmentes zsemlemorzsával. - Töltelék rétegzése:
Az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapon, majd a másik tésztalappal lefedjük. - Díszítés és sütés:
A felső lapot villával megszurkáljuk, majd a kinyomkodott alma levével vékonyan lekenjük. Megszórjuk aprított mogyoróval vagy dióval. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tálalás:
A pitét hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletelve tálaljuk. Az íz és állag akkor a legjobb, ha szobahőmérsékleten kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- Az almák levét érdemes alaposan kinyomkodni, hogy a pite ne legyen túl nedves.
- A tetejére szórt dió vagy mogyoró ropogós textúrát ad a pitének, és még ízletesebbé teszi.