Pihe-puha almás pite

Pihe-puha tészta és fűszeres, szaftos almás töltelék – a családi asztal biztos kedvence!

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Pihe-puha almás pite
Recept előtörténete: Ez a pihe-puha almás pite egy igazi otthoni kedvenc, amely tökéletes desszertként szolgál családi összejövetelekre és különleges alkalmakra. A tészta légiesen könnyű, az almás töltelék pedig fűszeres és szaftos.
Kategória: Desszert, Pite

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Pihentetés: 3 óra
  • Sütés: 35 perc
  • Összesen: kb. 4 óra

Mennyiség: 10 adag


Összetevők:

Töltelékhez:

  • Alma: 1,5 kg (meghámozva, lereszelve)
  • Cukor: ízlés szerint
  • Őrölt fahéj: 1 mokkáskanál
  • Vaníliás pudingpor: 4 dkg

Tésztához:

  • Tojás: 4 db (külön a sárgája)
  • Margarin: 150 g
  • Cukor: 1 mokkáskanál
  • Tej: 0,5 dl
  • Élesztő: 3 dkg
  • Liszt: 300 g
  • Zsemlemorzsa: 1 evőkanál

Tetejére:

  • Felvert tojás: 1 db

Elkészítés:

  1. Töltelék előkészítése:
    Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, majd lereszeljük. A cukorral és fahéjjal együtt egy lábasba tesszük, és pároljuk, amíg megpuhul. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a vaníliás pudingport.
  2. Tészta elkészítése:
    A tojássárgáját habosra keverjük a margarinnal. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztet és az élesztős keveréket a tojásos masszához adjuk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz.
  3. Összeállítás:
    A tésztát két részre osztjuk. Az egyik tésztalapot kinyújtjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsi aljába tesszük. Bőven megszórjuk zsemlemorzsával, hogy felszívja a töltelék nedvességét, majd ráhalmozzuk az almás tölteléket. A másik tésztalapot kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
  4. Pihentetés:
    Letakarjuk a pitét egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten 3 órán át pihentetjük.
  5. Sütés előkészítése és sütés:
    A tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával megszurkáljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje kezd pirulni, fóliával lefedjük, hogy meg ne égjen.

Tálalás:

A pitét hagyjuk hűlni, majd szeletelve kínáljuk. Porcukorral megszórva tálalható a tökéletes ízhatás érdekében.

Tippek és trükkök:

  • A pihentetési idő alatt a tészta még levegősebbé és könnyebbé válik.
  • A pudingpor hozzáadása segít, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát, és finom, krémes állagot ad.

Még több érdekes recept

Megosztom a receptet
Almás pite receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.