Recept neve: Pihe-puha almás pite
Recept előtörténete: Ez a pihe-puha almás pite egy igazi otthoni kedvenc, amely tökéletes desszertként szolgál családi összejövetelekre és különleges alkalmakra. A tészta légiesen könnyű, az almás töltelék pedig fűszeres és szaftos.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 3 óra
- Sütés: 35 perc
- Összesen: kb. 4 óra
Mennyiség: 10 adag
Összetevők:
Töltelékhez:
- Alma: 1,5 kg (meghámozva, lereszelve)
- Cukor: ízlés szerint
- Őrölt fahéj: 1 mokkáskanál
- Vaníliás pudingpor: 4 dkg
Tésztához:
- Tojás: 4 db (külön a sárgája)
- Margarin: 150 g
- Cukor: 1 mokkáskanál
- Tej: 0,5 dl
- Élesztő: 3 dkg
- Liszt: 300 g
- Zsemlemorzsa: 1 evőkanál
Tetejére:
- Felvert tojás: 1 db
Elkészítés:
- Töltelék előkészítése:
Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, majd lereszeljük. A cukorral és fahéjjal együtt egy lábasba tesszük, és pároljuk, amíg megpuhul. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a vaníliás pudingport. - Tészta elkészítése:
A tojássárgáját habosra keverjük a margarinnal. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztet és az élesztős keveréket a tojásos masszához adjuk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. - Összeállítás:
A tésztát két részre osztjuk. Az egyik tésztalapot kinyújtjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsi aljába tesszük. Bőven megszórjuk zsemlemorzsával, hogy felszívja a töltelék nedvességét, majd ráhalmozzuk az almás tölteléket. A másik tésztalapot kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. - Pihentetés:
Letakarjuk a pitét egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten 3 órán át pihentetjük. - Sütés előkészítése és sütés:
A tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával megszurkáljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje kezd pirulni, fóliával lefedjük, hogy meg ne égjen.
Tálalás:
A pitét hagyjuk hűlni, majd szeletelve kínáljuk. Porcukorral megszórva tálalható a tökéletes ízhatás érdekében.
Tippek és trükkök:
- A pihentetési idő alatt a tészta még levegősebbé és könnyebbé válik.
- A pudingpor hozzáadása segít, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát, és finom, krémes állagot ad.