Omlós almás pite tejfölösen

A tejfölös tésztának köszönhetően az omlós pite minden falatja egyedi és finom – a fűszeres alma pedig megkoronázza az élményt!

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Omlós almás pite tejfölösen
Recept előtörténete: Az omlós almás pite tejfölös változata egy klasszikus, amelyet a krémes tészta és a fűszeres alma tesz különlegessé. Tökéletes választás egy családi összejövetelre vagy vasárnapi desszertnek.
Kategória: Desszert, Pite

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 40 perc
  • Pihentetés: 20 perc
  • Sütés: 45-50 perc
  • Összesen: kb. 2 óra

Mennyiség: 4 adag


Összetevők:

Töltelékhez:

  • Alma: 2 kg (meghámozva, lereszelve)
  • Kristálycukor: 3 evőkanál
  • Őrölt fahéj: 1 mokkáskanál
  • Vaníliás cukor: 1 csomag

Tésztához:

  • Liszt: 300 g
  • Sütőpor: 1 csomag
  • Só: 1 csipet
  • Vaj: 150 g (hideg, kockára vágva)
  • Kristálycukor: 100 g
  • Tojássárgája: 1 db
  • Tejföl: 2 evőkanál
  • Zsemlemorzsa: 1 evőkanál

Kenéshez:

  • Tojásfehérje: 1 db

Tálaláshoz:

  • Porcukor (szóráshoz)

Elkészítés:

  1. Töltelék előkészítése:
    Az almát meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük a kristálycukorral. 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk az őrölt fahéjat és a vaníliás cukrot.
  2. Tészta elkészítése:
    A lisztet összekeverjük a sütőporral és sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és 20 percre hűtőbe tesszük.
  3. Összeállítás:
    A tésztát kivesszük a hűtőből, és 2/3-1/3 arányban elosztjuk. A nagyobbik tésztadarabot lisztezett felületen kinyújtjuk, és a zsemlemorzsával meghintett tepsibe tesszük. Megszurkáljuk egy villával, majd rásimítjuk az almás tölteléket.
  4. Elősütés:
    190°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
  5. Befejezés:
    A kisebbik tésztadarabot kinyújtjuk, az almás rétegre helyezzük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a felvert tojásfehérjével. 35-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül.

Tálalás:

A pitét kissé hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.

Tippek és trükkök:

  • A tejfölös tészta puhább és omlósabb, ha a hűtési időt betartjuk.
  • Az alma nedvességtartalma miatt a zsemlemorzsa segít megelőzni, hogy a tészta elázzon.

Még több érdekes recept

Megosztom a receptet
Almás pite receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.