Recept neve: Fahéjas almás pite
Recept előtörténete: A fahéjas almás pite egy klasszikus desszert, amelyet a nagymamák kedvence ihletett. A fűszeres alma és az omlós tészta harmóniája minden családi asztal központi eleme lehet.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 15 perc
- Sütés: 30 perc
- Összesen: kb. 65 perc
Mennyiség: 8 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 500 g
- Porcukor: 150 g
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Sütőpor: 1 csomag
- Tojás: 1 db
- Margarin: 200 g (szobahőmérsékletű)
Töltelékhez:
- Alma: 1,5 kg (meghámozva, lereszelve)
- Fahéj: 1 evőkanál (csapott)
- Barnacukor: 100 g
- Búzadara: 3 evőkanál (csapott)
- Porcukor (a szóráshoz)
Elkészítés:
- Tészta előkészítése:
A sütőporral elkevert lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tojást és a margarint is hozzáadjuk, és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, és pihentetjük. - Töltelék elkészítése:
Az almát lereszeljük, hozzáadjuk a barnacukrot, a fahéjat és a búzadarát. Az almás keveréket szitába tesszük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön. - Tészta nyújtása:
A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik adagot téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 25×20 cm), és beletesszük egy magas falú tepsibe. Levágjuk a túllógó széleket. - Töltelék és második réteg:
A lecsöpögtetett almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapon. A másik tésztacipót is kinyújtjuk és a töltelékre helyezzük. A tetejét villával megszurkáljuk. - Sütés:
A pitét 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük (kb. 30 perc).
Tálalás:
Hűlés után a pite tetejét porcukorral megszórjuk, és szeletelve tálaljuk.
Tippek és trükkök:
- Ha lédúsabb az alma, érdemes kicsit több búzadarát használni a töltelékhez, hogy a pite ne ázzon át.
- A pite még ízletesebb, ha egy napot pihen, mert az ízek összeérnek.