Fahéjas almás pite

A fahéjas illat és az omlós tészta egyesülése az almás pitében, amely minden falattal visszahozza a gyermekkor meghitt emlékeit!

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Fahéjas almás pite
Recept előtörténete: A fahéjas almás pite egy klasszikus desszert, amelyet a nagymamák kedvence ihletett. A fűszeres alma és az omlós tészta harmóniája minden családi asztal központi eleme lehet.
Kategória: Desszert, Pite

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Pihentetés: 15 perc
  • Sütés: 30 perc
  • Összesen: kb. 65 perc

Mennyiség: 8 adag


Összetevők:

Tésztához:

  • Liszt: 500 g
  • Porcukor: 150 g
  • Vaníliás cukor: 1 csomag
  • Sütőpor: 1 csomag
  • Tojás: 1 db
  • Margarin: 200 g (szobahőmérsékletű)

Töltelékhez:

  • Alma: 1,5 kg (meghámozva, lereszelve)
  • Fahéj: 1 evőkanál (csapott)
  • Barnacukor: 100 g
  • Búzadara: 3 evőkanál (csapott)
  • Porcukor (a szóráshoz)

Elkészítés:

  1. Tészta előkészítése:
    A sütőporral elkevert lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tojást és a margarint is hozzáadjuk, és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, és pihentetjük.
  2. Töltelék elkészítése:
    Az almát lereszeljük, hozzáadjuk a barnacukrot, a fahéjat és a búzadarát. Az almás keveréket szitába tesszük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön.
  3. Tészta nyújtása:
    A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik adagot téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 25×20 cm), és beletesszük egy magas falú tepsibe. Levágjuk a túllógó széleket.
  4. Töltelék és második réteg:
    A lecsöpögtetett almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapon. A másik tésztacipót is kinyújtjuk és a töltelékre helyezzük. A tetejét villával megszurkáljuk.
  5. Sütés:
    A pitét 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük (kb. 30 perc).

Tálalás:

Hűlés után a pite tetejét porcukorral megszórjuk, és szeletelve tálaljuk.

Tippek és trükkök:

  • Ha lédúsabb az alma, érdemes kicsit több búzadarát használni a töltelékhez, hogy a pite ne ázzon át.
  • A pite még ízletesebb, ha egy napot pihen, mert az ízek összeérnek.

Még több érdekes recept

Megosztom a receptet
Almás pite receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.