Recept neve: Karácsonyi almás pite muffin (zsírszegény)
Recept előtörténete: Egy könnyed és ünnepi almás pite muffin, amely zsírszegény és cukormentes alternatívaként szolgál az egészségtudatos édesszájúaknak. Ideális karácsonyi sütemény az ünnepi asztalra.
Kategória: Sütemény, Muffin, Karácsonyi desszert
Elkészítési idő:
- Összesen: 30 perc
Mennyiség: 6 adag
Összetevők:
A tésztához:
- Liszt: 20 dkg
- Túró: 18 dkg
- Sütőpor: 0.5 csomag
- Kókuszolaj: 3 dkg
- Eritrit: 5 dkg
- Mandulatej: 1 dl
- Só: egy csipet
- Vaníliaaroma: pár csepp
- Tojás: 1 db (a kenéshez)
A töltelékhez:
- Alma: 60 dkg
- Fahéj: 1 ek
- Eritrit: 2 dkg
A díszítéshez:
- Eritrit és fahéj: porrá őrölve
Elkészítés:
- Tészta előkészítése:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit, hogy nyújtható állagú tésztát kapjunk. Ha szükséges, igazítsunk az állagán kevés liszttel vagy mandulatejjel. Lisztezett felületen gyúrjuk át alaposan, majd nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra. - Formázás:
Pogácsaszaggatóval vagy egyéb eszközzel szaggassunk kb. 7 cm átmérőjű köröket a tésztából. Ezeket helyezzük szilikonos muffin formákba úgy, hogy a tészta az oldalakat is befedje. Hagyjunk meg egy kis tésztát a tetejére. - Töltelék elkészítése:
Reszeljük le az almákat, és nyomkodjuk ki a levüket. Keverjük össze az almát az eritrittel és a fahéjjal. Töltsük meg vele a muffin formákban lévő tésztát. - Díszítés:
Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és csillag alakú kiszúróval szaggassunk formákat. Minden muffinra helyezzünk 2 csillagot úgy, hogy a csillagok sarkai a muffin széléhez érjenek ki. Kenjük le a tetejüket a felvert tojással. - Sütés:
Süssük előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig, amíg a tetejük aranybarnára nem sül. - Tálalás:
Hagyjuk kihűlni a muffinokat, majd hintsük meg őket fahéjas porrá őrölt eritrittel.
Tippek és trükkök:
- Az almák típusának variálásával változtathatjuk az édesség mértékét.
- Más növényi tejjel is készíthető az ízlés szerint.