Holland almás pite

Klasszikus holland desszert fűszeres almás töltelékkel és ropogós rácsos tésztával – egy szelet otthonosság az asztalon!

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Holland almás pite
Recept előtörténete: Egy klasszikus desszert, amely ízletes, rácsos tésztával és fűszeres almás töltelékkel hódít. Tökéletes választás reggelihez, uzsonnához vagy desszertként.
Kategória: Házias sütemény, Rácsos pite, Klasszikus recept

Elkészítési idő:

  • Összesen: 60 perc

Mennyiség: kb. 8 szelet


Összetevők:

A tésztához:

  • Liszt: 25 dkg
  • Tojás: 1 db
  • Cukor: 20 dkg
  • Vaj: 20 dkg (hideg, felkockázva)
  • Gyömbér: frissen reszelve ízlés szerint
  • Szerecsendió: csipetnyi
  • Mandula: hámozott, szeletelt (opcionális)

A töltelékhez:

  • Alma: 4 db (savanykás, pl. Granny Smith)
  • Cukor: 4 dkg
  • Mazsola: 1 marék
  • Citrom: 1 db (leve)
  • Fahéj: ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Töltelék előkészítése:
    Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk félcentis kockákra. Keverjük össze a cukorral, fahéjjal, mazsolával és a citromlével, majd hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.
  2. Tészta elkészítése:
    Keverjük össze a lisztet a cukorral és a szerecsendióval, majd morzsoljuk bele a hideg vajat. Üssük bele a tojást, reszeljünk bele gyömbért, és állítsuk össze a tésztát. Formázzunk belőle hurkát, csomagoljuk fóliába, és pihentessük a mélyhűtőben 15 percig.
  3. Elősütés:
    Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy piteformát. Nyomkodjuk bele a tészta 2/3 részét, fedjük le sütőpapírral, és szórjunk rá babot vagy más nehezéket. Süssük 15-20 percig, amíg formát tart és világos színt kap.
  4. Töltelék és rácsozás:
    Szűrjük le az almás keveréket, majd terítsük el egyenletesen az elősütött tésztán. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjunk belőle csíkokat, és készítsünk rácsos mintát a pite tetejére.
  5. Végső sütés:
    Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 30-40 percig, amíg a rácsok szépen megpirulnak.

Tálalás:
Melegen vagy langyosan tálaljuk, esetleg vaníliafagyival vagy tejszínhabbal kiegészítve.

Tipp:
Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, a tetejére szórhatunk szeletelt mandulát a sütés előtt.

Még több érdekes recept

Megosztom a receptet
Almás pite receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.