Recept neve: Almás pite, ahogy nagymamám készíti
Recept forrása: Családi hagyomány
Recept előtörténete: Egy klasszikus recept, amely a nagymamám konyhájából származik. Az omlós tésztát és a fűszeres, lédús almás tölteléket mindenki szereti. Tökéletes desszert délutáni teához vagy családi összejövetelekre.
Kategória: Sütemény, Házias desszert, Klasszikus magyar pite
Elkészítési idő:
- Összesen: 80 perc
- Előkészítés: 45 perc
- Sütés: 35 perc
Mennyiség: 12 adag
Összetevők:
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 250 g tejföl
- 40 g porcukor
- 25 g élesztő (friss) vagy 1 csomag szárított élesztő
- 2 csipet só
A töltelékhez:
- 1.3 kg reszelt alma
- 100 g cukor (ízlés szerint)
- 10 g őrölt fahéj
- 5 ek zsemlemorzsa
A kenéshez:
- 0.5 db tojás (felverve)
Elkészítés:
Tészta előkészítése:
- Tegyük a lisztet egy nagy tálba, vájjunk mélyedést a közepébe. Helyezzük bele a vajat, a tejfölt, a porcukrot, a friss élesztőt és a sót.
- Gyúrjuk össze a tésztát alaposan, amíg homogén állagú lesz. Hűtőben pihentethetjük fél órát, de azonnal is dolgozhatunk vele.
Almatöltelék előkészítése:
- Reszeljük le az almát nagy lyukú reszelőn, majd tegyük szűrőbe, hogy a felesleges lé kicsepegjen.
- Ízesítsük az almát a cukorral és az őrölt fahéjjal.
Pite összeállítása:
- Osszuk a tésztát két részre (az egyik legyen nagyobb).
- Nyújtsuk ki a nagyobbik tésztadarabot kb. 4-5 mm vastagságúra, majd tegyük kivajazott tepsibe.
- Szórjuk meg a tésztát zsemlemorzsával, majd rétegezzük rá az almás tölteléket.
- Nyújtsuk ki a kisebbik tésztadarabot, és fedjük le vele a tölteléket. Nyomkodjuk össze a széleket, kenjük le tojással, és szurkáljuk meg villával.
Sütés:
- Süssük előmelegített sütőben 180 °C-on hőlégkeveréses módban, kb. 35 percig, amíg aranybarnára nem sül.
Tálalás:
- Hagyjuk hűlni, majd szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- Az alma levét ne dobjuk ki – frissítő italként fogyasztható.
- Használhatunk barna cukrot a mélyebb íz eléréséhez.
- A tészta omlósságának megőrzéséhez fontos, hogy a hozzávalók hidegek legyenek a gyúrás kezdetekor.