Almás pite, ahogy nagymamám készíti

Egy szelet nagymama szeretetéből – otthonos ízek, felejthetetlen emlékek.

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Almás pite, ahogy nagymamám készíti
Recept forrása: Családi hagyomány
Recept előtörténete: Egy klasszikus recept, amely a nagymamám konyhájából származik. Az omlós tésztát és a fűszeres, lédús almás tölteléket mindenki szereti. Tökéletes desszert délutáni teához vagy családi összejövetelekre.
Kategória: Sütemény, Házias desszert, Klasszikus magyar pite

Elkészítési idő:

  • Összesen: 80 perc
  • Előkészítés: 45 perc
  • Sütés: 35 perc

Mennyiség: 12 adag

Összetevők:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 250 g tejföl
  • 40 g porcukor
  • 25 g élesztő (friss) vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 2 csipet só

A töltelékhez:

  • 1.3 kg reszelt alma
  • 100 g cukor (ízlés szerint)
  • 10 g őrölt fahéj
  • 5 ek zsemlemorzsa

A kenéshez:

  • 0.5 db tojás (felverve)

Elkészítés:

Tészta előkészítése:

    • Tegyük a lisztet egy nagy tálba, vájjunk mélyedést a közepébe. Helyezzük bele a vajat, a tejfölt, a porcukrot, a friss élesztőt és a sót.
    • Gyúrjuk össze a tésztát alaposan, amíg homogén állagú lesz. Hűtőben pihentethetjük fél órát, de azonnal is dolgozhatunk vele.

    Almatöltelék előkészítése:

      • Reszeljük le az almát nagy lyukú reszelőn, majd tegyük szűrőbe, hogy a felesleges lé kicsepegjen.
      • Ízesítsük az almát a cukorral és az őrölt fahéjjal.

      Pite összeállítása:

        • Osszuk a tésztát két részre (az egyik legyen nagyobb).
        • Nyújtsuk ki a nagyobbik tésztadarabot kb. 4-5 mm vastagságúra, majd tegyük kivajazott tepsibe.
        • Szórjuk meg a tésztát zsemlemorzsával, majd rétegezzük rá az almás tölteléket.
        • Nyújtsuk ki a kisebbik tésztadarabot, és fedjük le vele a tölteléket. Nyomkodjuk össze a széleket, kenjük le tojással, és szurkáljuk meg villával.

        Sütés:

          • Süssük előmelegített sütőben 180 °C-on hőlégkeveréses módban, kb. 35 percig, amíg aranybarnára nem sül.

          Tálalás:

          • Hagyjuk hűlni, majd szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.

          Tippek és trükkök:

          • Az alma levét ne dobjuk ki – frissítő italként fogyasztható.
          • Használhatunk barna cukrot a mélyebb íz eléréséhez.
          • A tészta omlósságának megőrzéséhez fontos, hogy a hozzávalók hidegek legyenek a gyúrás kezdetekor.

          Még több érdekes recept

          Megosztom a receptet
          Almás pite receptek
          Adatvédelmi áttekintés

          Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.