Falusi almás pite

A falusi élet íze egy szeletben – egyszerű, gyors és ellenállhatatlan.

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Falusi almás pite
Recept forrása: Hagyományos vidéki recept, népszerűsége a klasszikus ízek miatt töretlen.
Recept előtörténete: Ez a pite a vidéki házi konyhák egyik alapdarabja, amely a nagymamák és anyukák hagyományos receptjei közül való. Egyszerű elkészíteni, mégis mindig nagy sikert arat a családi asztalnál.
Recept származási országa: Magyarország

Elkészítési idő:

  • Összesen: 40 perc
  • Előkészítés: 20 perc
  • Sütés: 20 perc

Mennyiség: 4 adag

Összetevők:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 0.5 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 7 nagy db alma
  • 15 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Tészta előkészítése:
  • Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral.
  • Morzsoljuk bele a margarint, majd adjuk hozzá a porcukrot és a tojásokat. Gyúrjuk össze a tésztát simára.
  • Osszuk a tésztát két egyenlő részre. Lisztezzük meg, hogy ne ragadjon.
  1. Almatöltelék előkészítése:
  • Hámozzuk meg az almákat, reszeljük le, és tegyük egy másik tálba.
  • Adjuk hozzá a kristálycukrot (igazítsuk az alma savanyúságához), a vaníliás cukrot, és a fahéjat.
  • Alaposan keverjük össze, majd nyomkodjuk ki az alma levét, hogy elkerüljük a tészta elázását.
  1. Pite összeállítása:
  • Nyújtsuk ki az egyik tésztadarabot, és helyezzük a tepsi aljára (zsírozás nélkül).
  • Egyenletesen terítsük el rajta az almatölteléket.
  • Nyújtsuk ki a másik tésztadarabot is, és fedjük be vele az almát.
  • Villával szurkáljuk meg a tészta tetejét, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.
  1. Sütés:
  • Tegyük az előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon (160 °C) süssük aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

Tálalás:

  • A forró süteményt megszórhatjuk vaníliás cukorral. Hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve kínáljuk.

Tippek és trükkök:

  • Ha édesebb almát használunk, csökkenthetjük a cukor mennyiségét a töltelékben.
  • A tésztát pihentethetjük hűtőben, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

Még több érdekes recept

Megosztom a receptet
Almás pite receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.