Recept neve: A tökéletes rácsos almás pite
Recept előtörténete: Ez a klasszikus rácsos almás pite azok számára készült, akik szeretik az otthonos, hagyományos ízeket. Egy igazi, időtálló kedvenc, amely mindenkit emlékeztet a nagymama konyhájára.
Recept származási országa: Magyarország
Elkészítési idő:
- Összesen: 85 perc
- Előkészítés: 40 perc
- Sütés: 30 perc
- Főzés: 15 perc (az almatöltelék előkészítése)
Mennyiség: 8 adag
Összetevők:
A tésztához:
- 320 g finomliszt
- 250 g hideg vaj
- 50 g cukor
- 1 g só
- 3 evőkanál jéghideg víz
- 1 evőkanál púpozott tejföl
- 2 db tojássárgája (lekenéshez)
A töltelékhez:
- 6 közepes alma (pl. Idared)
- 200 g barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 citrom héja és fél citrom leve
- 1 teáskanál fahéj
- 3 evőkanál búzadara
Elkészítés:
Tészta előkészítése:
- Kockázzuk fel a hideg vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel, cukorral és sóval.
- Adjuk hozzá a tejfölt és a jéghideg vizet, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg.
- Formázzunk lapos cipót, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 30-40 percre.
Töltelék előkészítése:
- Hámozzuk meg és szeleteljük vékonyra az almákat, majd citromos vízbe áztassuk őket.
- Szűrjük le az almákat, keverjük össze a barna cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, citromlével, fahéjjal és keményítővel. Hagyjuk állni pár percig.
Pite összeállítása:
- Nyújtsuk ki a tészta nagyobb részét kb. 0,5-1 cm vastagra, és helyezzük egy kivajazott, kilisztezett piteformába. Nyomkodjuk bele és szórjuk meg búzadarával.
- Halmozzuk bele az almás tölteléket, a levét ne tegyük bele.
- Nyújtsuk ki a maradék tésztát, vágjuk csíkokra és rácsozzuk be a pite tetejét.
- Kenjük le tojássárgájával.
Sütés:
- Előmelegített sütőben, 170°C-on, hőlégkeveréses módban süssük 50-60 percig aranybarnára.
Tálalás:
- Hűtsük ki, porcukorral megszórva és vaníliafagylalttal tálaljuk.
Tippek és trükkök:
- Az almák típusától függően a cukor mennyiségét variálhatjuk.
- Ha gazdagabb ízvilágot szeretnénk, adhatunk hozzá kevés őrölt szegfűszeget is.