Recept neve: Almás pite baracklekvárral
Recept előtörténete: Az almás pite különleges változata, amelyet a baracklekvár gazdagít. Egy klasszikus sütemény újragondolva, amely a mandula és a gyümölcs harmonikus ízvilágát ötvözi.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Sütés: 35 perc
- Összesen: kb. 60 perc
Mennyiség: 12 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 250 g
- Vaj: 150 g
- Darált mandula: 150 g
- Cukor: 125 g
- Tojás: 1 db
- Mandulaaroma: 1 teáskanál
- Citrom: 1 db (reszelt héja és 1 evőkanál leve)
Töltelékhez:
- Alma: 3 db (vékonyan felszeletelve)
- Őrölt fahéj: 1 teáskanál
Díszítéshez:
- Baracklekvár: 1 evőkanál
- Víz: 1 evőkanál
Elkészítés:
- Tészta előkészítése:
A lisztet szitáljuk egy tálba, majd morzsoljuk össze a hideg vajjal. Adjuk hozzá a darált mandulát és a cukrot. Egy másik tálban keverjük habosra a tojást a mandulaaromával, citromhéjjal és citromlével, majd öntsük össze a lisztes keverékkel. Gyúrjuk össze, amíg egynemű tésztát kapunk. - Nyújtás és előkészítés:
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tészta 2/3 részét, és nyomkodjuk a kivajazott tepsibe. A tésztát villával szurkáljuk meg egyenletesen. - Töltelék elhelyezése:
Helyezzük a felszeletelt almákat a tésztára, majd szórjuk meg őket a fahéjjal. - Teteje:
A megmaradt tésztát tépkedjük kisebb darabokra, és rendezzük el az almarétegen. - Sütés:
Süssük a pitét 180°C-ra előmelegített sütő középső részén 30-35 percig, amíg aranyszínű nem lesz. - Lekvárral való locsolás:
A baracklekvárt keverjük össze a vízzel és melegítsük meg. A sütőből kivett pitét locsoljuk meg a meleg lekváros keverékkel.
Tálalás:
Hagyjuk 20 percig hűlni a tepsiben, majd tegyük sütőrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- A baracklekvár helyett más gyümölcslekvárt is használhatunk az ízek variálásához.
- A darált mandula mélyíti a tészta ízvilágát, de dióval is helyettesíthető.