Recept neve: Almás pite vaníliakrémmel
Recept előtörténete: Egy klasszikus almás pite csavarral – a vaníliás krém lágyítja az almás tölteléket, ami egy finom, házias desszerté varázsolja ezt a süteményt.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Sütés: 30 perc
- Összesen: kb. 60 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 350 g
- Sütőpor: 0,5 csomag
- Porcukor: 100 g
- Margarin: 250 g (puha, apró kockákra vágva)
- Tojás: 1 db
- Tejföl: 1 evőkanál
Vaníliakrémhez:
- Vaníliás pudingpor: 1,5 csomag
- Tej: 500 ml
- Cukor: 100 g
Töltelékhez:
- Alma: 3 db (lereszelve, levét kinyomkodva)
- Vaj: kevés
- Cukor: ízlés szerint
- Őrölt fahéj
Elkészítés:
- Tészta előkészítése:
Keverjük össze a lisztet, sütőport és porcukrot egy tálban. Morzsoljuk bele a puha margarint, majd adjuk hozzá a tojást és a tejfölt. Gyúrjuk össze a tésztát. A tészta 2/3 részét piteformába nyújtjuk úgy, hogy az oldalát is befedje, és hűtőbe tesszük fél órára. A maradék tésztát félretesszük a reszeléshez. - Vaníliakrém elkészítése:
Keverjük össze a pudingport a tejjel és a cukorral, majd közepes lángon főzzük sűrűre. Félrehúzva hagyjuk kihűlni. - Almás töltelék:
Reszeljük le az almát és nyomkodjuk ki a levét. Kevés vajon pároljuk meg az almát cukorral és fahéjjal ízesítve. - Pite összeállítása:
A hűtőből kivett tésztára öntsük a félig kihűlt vaníliapudingot, simítsuk el. Erre jöhet a megpárolt alma. A maradék tésztát reszeljük rá a tetejére. - Sütés:
Süssük a pitét előmelegített sütőben 180°C-on, amíg aranybarnára nem sül, kb. 30 percig.
Tálalás:
Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk. Az ízek a legjobban egy nap állás után érnek össze, így érdemes előre elkészíteni.
Tipp:
- A tésztát dióval vagy mandulával is gazdagíthatjuk a különlegesebb ízért.
- A vaníliakrém helyett kísérletezhetünk más ízesítéssel is, például csokoládépudinggal.