Recept neve: Almás vagy meggyes pite
Recept előtörténete: Egy klasszikus, könnyen elkészíthető pite recept, amelyet ízlés szerint almával vagy meggyel tölthetünk meg. Tökéletes desszert egy gyors délutáni sütéshez, amit az egész család élvezhet.
Elkészítési idő:
- Összesen: 45 perc
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 25 perc
Mennyiség: 12 adag
Összetevők:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 16 dkg cukor
- 160 g napraforgó olaj
- 150 g tejföl
- 1 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kekszmorzsa (a tepsi megszórásához)
- 1 db tojás (a kenéshez)
Almás töltelékhez:
- 3 kg alma (lereszelve)
- 5 dkg cukor
- 1 ek citromlé (szükség szerint)
Meggyes töltelékhez:
- 2 kg meggy (magozott)
- 5 dkg cukor
- 1 ek citromlé (szükség szerint)
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
- Az összes tészta hozzávalót összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz lenne, adhatunk hozzá még egy kevés tejfölt.
- A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kekszmorzsával megszórt tepsibe helyezzük.
Töltelék előkészítése:
- Az almát lereszeljük és elkeverjük a cukorral. Ha túl édes lenne, hozzáadhatunk egy kis citromlevet.
- A meggyet kimagozzuk és elkeverjük a cukorral, szintén szükség szerint citromlével ízesítjük.
Összeállítás:
- A tepsiben lévő tésztára szórjunk egy réteg kekszmorzsát, majd helyezzük rá a választott tölteléket.
- Szórjunk egy kis kekszmorzsát és cukrot a töltelékre.
- Fedjük be a tölteléket a másik kinyújtott tésztalappal, vagy készítsünk rácsokat belőle. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással.
Sütés:
- Előmelegített sütőben 220°C-on kb. 25 perc alatt süssük aranybarnára.
Tálalás:
- Ha a pite kihűlt, hintsük meg porcukorral, és szeletelve tálaljuk.
Tippek és trükkök:
- A kekszmorzsa segít felszívni a gyümölcsök levét, így a tészta nem ázik el.
- A citromlé frissességet ad a tölteléknek és kiemeli az ízeket.