Almás vagy meggyes pite

Válaszd kedvenc gyümölcsödet és élvezd ezt a klasszikus, házias pitét egy pillanat alatt!

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Almás vagy meggyes pite
Recept előtörténete: Egy klasszikus, könnyen elkészíthető pite recept, amelyet ízlés szerint almával vagy meggyel tölthetünk meg. Tökéletes desszert egy gyors délutáni sütéshez, amit az egész család élvezhet.

Elkészítési idő:

  • Összesen: 45 perc
  • Előkészítés: 20 perc
  • Sütés: 25 perc

Mennyiség: 12 adag

Összetevők:

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 16 dkg cukor
  • 160 g napraforgó olaj
  • 150 g tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kekszmorzsa (a tepsi megszórásához)
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Almás töltelékhez:

  • 3 kg alma (lereszelve)
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek citromlé (szükség szerint)

Meggyes töltelékhez:

  • 2 kg meggy (magozott)
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek citromlé (szükség szerint)

Elkészítés:

Tészta elkészítése:

    • Az összes tészta hozzávalót összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz lenne, adhatunk hozzá még egy kevés tejfölt.
    • A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kekszmorzsával megszórt tepsibe helyezzük.

    Töltelék előkészítése:

      • Az almát lereszeljük és elkeverjük a cukorral. Ha túl édes lenne, hozzáadhatunk egy kis citromlevet.
      • A meggyet kimagozzuk és elkeverjük a cukorral, szintén szükség szerint citromlével ízesítjük.

      Összeállítás:

        • A tepsiben lévő tésztára szórjunk egy réteg kekszmorzsát, majd helyezzük rá a választott tölteléket.
        • Szórjunk egy kis kekszmorzsát és cukrot a töltelékre.
        • Fedjük be a tölteléket a másik kinyújtott tésztalappal, vagy készítsünk rácsokat belőle. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással.

        Sütés:

          • Előmelegített sütőben 220°C-on kb. 25 perc alatt süssük aranybarnára.

          Tálalás:

          • Ha a pite kihűlt, hintsük meg porcukorral, és szeletelve tálaljuk.

          Tippek és trükkök:

          • A kekszmorzsa segít felszívni a gyümölcsök levét, így a tészta nem ázik el.
          • A citromlé frissességet ad a tölteléknek és kiemeli az ízeket.

          Még több érdekes recept

          Megosztom a receptet
          Almás pite receptek
          Adatvédelmi áttekintés

          Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.