Egyszerű házias almás pite

Egy falatnyi hagyomány, mely mindig a családi asztal dísze!

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Egyszerű házias almás pite
Recept előtörténete: Egy klasszikus, nagymama-féle almás pite recept, amely otthonosságot és melegséget csempész a hétköznapokba. Könnyen elkészíthető és finom desszert, amely minden családi asztal kedvencévé válik.
Kategória: Desszert, Pite

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Pihentetés: 60 perc
  • Sütés: 30-35 perc
  • Összesen: kb. 50 perc aktív munkaidő, 1 óra pihentetés

Mennyiség: 10 adag


Összetevők:

Tésztához:

  • Liszt: 500 g
  • Vaj: 250 g
  • Cukor: 150 g
  • Vaníliás cukor: 1 csomag
  • Sütőpor: 1 csomag
  • Tojás: 2 db

Töltelékhez:

  • Alma: 1 kg
  • Darált dió: 100 g
  • Porcukor: 150 g
  • Citrom: 1 db (leve és héja)
  • Fahéj: 1 teáskanál

A tetejére:

  • Tojás: 1 db (felverve)

Elkészítés:

  1. Tészta készítése:
    A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk össze a vajjal. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Gyúrjuk jól össze a tésztát, csomagoljuk fóliába, majd pihentessük a hűtőben 1 órát.
  2. Almás töltelék előkészítése:
    Az almákat hámozzuk meg, reszeljük le, majd facsarjuk rá a citrom levét. Keverjük össze a porcukorral, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal. Pihentessük 10 percig, majd enyhén nyomkodjuk ki a felesleges levet.
  3. Tészta nyújtása:
    A pihentetett tésztát osszuk két részre (2/3 és 1/3 arányban). Nyújtsuk ki a nagyobb darabot 3-4 mm vastagságúra, és béleljük ki vele a sütőpapírral borított tepsit.
  4. Töltelék összeállítása:
    Szórjuk meg a tésztát darált dióval, és terítsük rá az almás keveréket. Nyújtsuk ki a kisebb tésztadarabot, és fedjük be vele a pitét.
  5. Tetejének előkészítése:
    Kenjük meg a pite tetejét a felvert tojással, szurkáljuk meg villával, és rajzoljunk rá rácsmintát.
  6. Sütés:
    Előmelegített sütőben 190°C-on 30-35 percig süssük, amíg a pite aranybarnára nem sül.

Tálalás:

Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és porcukorral meghintve kínáljuk.

Tippek és trükkök:

  • Az almák fajtájának változtatásával és több fahéj hozzáadásával különlegesebb ízvilágot érhetünk el.
  • A tészta omlósságát kevés tejföllel is fokozhatjuk.

Még több érdekes recept

Megosztom a receptet
Almás pite receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.