Recept neve: Egyszerű házias almás pite
Recept előtörténete: Egy klasszikus, nagymama-féle almás pite recept, amely otthonosságot és melegséget csempész a hétköznapokba. Könnyen elkészíthető és finom desszert, amely minden családi asztal kedvencévé válik.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 60 perc
- Sütés: 30-35 perc
- Összesen: kb. 50 perc aktív munkaidő, 1 óra pihentetés
Mennyiség: 10 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 500 g
- Vaj: 250 g
- Cukor: 150 g
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Sütőpor: 1 csomag
- Tojás: 2 db
Töltelékhez:
- Alma: 1 kg
- Darált dió: 100 g
- Porcukor: 150 g
- Citrom: 1 db (leve és héja)
- Fahéj: 1 teáskanál
A tetejére:
- Tojás: 1 db (felverve)
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk össze a vajjal. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Gyúrjuk jól össze a tésztát, csomagoljuk fóliába, majd pihentessük a hűtőben 1 órát. - Almás töltelék előkészítése:
Az almákat hámozzuk meg, reszeljük le, majd facsarjuk rá a citrom levét. Keverjük össze a porcukorral, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal. Pihentessük 10 percig, majd enyhén nyomkodjuk ki a felesleges levet. - Tészta nyújtása:
A pihentetett tésztát osszuk két részre (2/3 és 1/3 arányban). Nyújtsuk ki a nagyobb darabot 3-4 mm vastagságúra, és béleljük ki vele a sütőpapírral borított tepsit. - Töltelék összeállítása:
Szórjuk meg a tésztát darált dióval, és terítsük rá az almás keveréket. Nyújtsuk ki a kisebb tésztadarabot, és fedjük be vele a pitét. - Tetejének előkészítése:
Kenjük meg a pite tetejét a felvert tojással, szurkáljuk meg villával, és rajzoljunk rá rácsmintát. - Sütés:
Előmelegített sütőben 190°C-on 30-35 percig süssük, amíg a pite aranybarnára nem sül.
Tálalás:
Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és porcukorral meghintve kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- Az almák fajtájának változtatásával és több fahéj hozzáadásával különlegesebb ízvilágot érhetünk el.
- A tészta omlósságát kevés tejföllel is fokozhatjuk.