Recept neve: Falusi almás pite
Recept forrása: Hagyományos vidéki recept, népszerűsége a klasszikus ízek miatt töretlen.
Recept előtörténete: Ez a pite a vidéki házi konyhák egyik alapdarabja, amely a nagymamák és anyukák hagyományos receptjei közül való. Egyszerű elkészíteni, mégis mindig nagy sikert arat a családi asztalnál.
Recept származási országa: Magyarország
Elkészítési idő:
- Összesen: 40 perc
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 20 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 0.5 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 7 nagy db alma
- 15 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- Fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Tészta előkészítése:
- Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral.
- Morzsoljuk bele a margarint, majd adjuk hozzá a porcukrot és a tojásokat. Gyúrjuk össze a tésztát simára.
- Osszuk a tésztát két egyenlő részre. Lisztezzük meg, hogy ne ragadjon.
- Almatöltelék előkészítése:
- Hámozzuk meg az almákat, reszeljük le, és tegyük egy másik tálba.
- Adjuk hozzá a kristálycukrot (igazítsuk az alma savanyúságához), a vaníliás cukrot, és a fahéjat.
- Alaposan keverjük össze, majd nyomkodjuk ki az alma levét, hogy elkerüljük a tészta elázását.
- Pite összeállítása:
- Nyújtsuk ki az egyik tésztadarabot, és helyezzük a tepsi aljára (zsírozás nélkül).
- Egyenletesen terítsük el rajta az almatölteléket.
- Nyújtsuk ki a másik tésztadarabot is, és fedjük be vele az almát.
- Villával szurkáljuk meg a tészta tetejét, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.
- Sütés:
- Tegyük az előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon (160 °C) süssük aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
Tálalás:
- A forró süteményt megszórhatjuk vaníliás cukorral. Hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- Ha édesebb almát használunk, csökkenthetjük a cukor mennyiségét a töltelékben.
- A tésztát pihentethetjük hűtőben, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.