Recept neve: Holland almás pite
Recept előtörténete: Egy klasszikus desszert, amely ízletes, rácsos tésztával és fűszeres almás töltelékkel hódít. Tökéletes választás reggelihez, uzsonnához vagy desszertként.
Kategória: Házias sütemény, Rácsos pite, Klasszikus recept
Elkészítési idő:
- Összesen: 60 perc
Mennyiség: kb. 8 szelet
Összetevők:
A tésztához:
- Liszt: 25 dkg
- Tojás: 1 db
- Cukor: 20 dkg
- Vaj: 20 dkg (hideg, felkockázva)
- Gyömbér: frissen reszelve ízlés szerint
- Szerecsendió: csipetnyi
- Mandula: hámozott, szeletelt (opcionális)
A töltelékhez:
- Alma: 4 db (savanykás, pl. Granny Smith)
- Cukor: 4 dkg
- Mazsola: 1 marék
- Citrom: 1 db (leve)
- Fahéj: ízlés szerint
Elkészítés:
- Töltelék előkészítése:
Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk félcentis kockákra. Keverjük össze a cukorral, fahéjjal, mazsolával és a citromlével, majd hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. - Tészta elkészítése:
Keverjük össze a lisztet a cukorral és a szerecsendióval, majd morzsoljuk bele a hideg vajat. Üssük bele a tojást, reszeljünk bele gyömbért, és állítsuk össze a tésztát. Formázzunk belőle hurkát, csomagoljuk fóliába, és pihentessük a mélyhűtőben 15 percig. - Elősütés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy piteformát. Nyomkodjuk bele a tészta 2/3 részét, fedjük le sütőpapírral, és szórjunk rá babot vagy más nehezéket. Süssük 15-20 percig, amíg formát tart és világos színt kap. - Töltelék és rácsozás:
Szűrjük le az almás keveréket, majd terítsük el egyenletesen az elősütött tésztán. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjunk belőle csíkokat, és készítsünk rácsos mintát a pite tetejére. - Végső sütés:
Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 30-40 percig, amíg a rácsok szépen megpirulnak.
Tálalás:
Melegen vagy langyosan tálaljuk, esetleg vaníliafagyival vagy tejszínhabbal kiegészítve.
Tipp:
Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, a tetejére szórhatunk szeletelt mandulát a sütés előtt.