Recept neve: Klasszikus almáspite
Recept előtörténete: Ez a hagyományos almáspite recept igazi családi kedvenc, amely a nagymamák által használt technikákat és ízeket idézi. A ropogós alsó tésztaréteg, a szaftos almás töltelék és a vékony felső réteg tökéletes egyensúlya minden süteményrajongót lenyűgöz.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória:
- Klasszikus magyar sütemény
- Családi desszert
- Gyümölcsös piték
Elkészítési idő:
- Összesen: 80 perc
- Előkészítés: 40 perc
- Sütés: 40 perc
Mennyiség: 8 adag
Összetevők:
A tésztához:
- 25 dkg margarin
- 40 dkg finomliszt
- 12 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- Fél citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek tejföl
A töltelékhez:
- 2 kg alma (opcionálisan 0,5 kg meggybefőtt vagy mirelit meggy)
- Fahéj (ízlés szerint)
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1. Tészta előkészítése:
- Morzsoljuk el a margarint a liszttel, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját és levét, valamint a tejfölt. Gyúrjunk ruganyos tésztát.
- Osszuk a tésztát két cipóra, az egyiket nagyobbra hagyva az alsó réteghez.
2. Alma előkészítése:
- Az almákat magházuk eltávolítása után hámozzuk meg, reszeljük le, és nyomkodjuk ki a levüket.
3. Pite összeállítása:
- Nyújtsuk ki a nagyobb tésztát, és helyezzük a kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe.
- Terítsük el rajta az almát, szórjuk meg vaníliás cukorral és fahéjjal.
- Nyújtsuk ki a második tésztalapot, és helyezzük a töltelékre. Villával szurkáljuk meg a tetejét, majd kenjük meg tojássárgájával.
4. Sütés:
- Süssük a pitét 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig, amíg aranybarnára nem sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész-e.
Tálalás:
- Hűlés után szeleteljük és ízlés szerint vaníliás porcukorral szórjuk meg.