Recept neve: Mekis almás pite egyszerűen
Recept előtörténete: Ez a recept a híres gyorséttermi almás pite házi változata, egyszerű és gyors elkészítéssel, amelyet mindenki könnyedén elkészíthet otthon.
Recept származási országa: Nemzetközi
Kategória:
- Desszert
- Gyors sütemény
- Klasszikus pite
Elkészítési idő:
- Összesen: 60 perc
- Előkészítés: 30 perc
- Főzés: 10 perc
- Sütés: 20 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
- Leveles tészta: 1 csomag
- Alma: 2 nagy db (meghámozva, kockákra vágva)
- Vaj (vagy margarin): 2 ek
- Barna cukor: 5 ek (ízlés szerint)
- Fahéj: ízlés szerint
- Étkezési keményítő (vízzel elkeverve): 1 ek
- Citromlé: 1 ek (ízlés szerint)
- Vanília kivonat: 1 tk
- Tojás: 2 db (felverve a lekenéshez)
Elkészítés:
1. Előkészítés:
- A leveles tésztát hosszúkás szeletekre vagy azonos méretű darabokra vágjuk és félretesszük.
2. Töltelék elkészítése:
- Az almát meghámozzuk, kicsi kockákra vágjuk.
- Serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk az almát, citromlevet, barna cukrot, vaníliát és a vizes keményítőt.
- Közepes lángon főzzük addig, amíg sűrű szósz keletkezik, és az alma megpuhul. Hagyjuk kihűlni.
3. Tészta töltése:
- A kihűlt almás tölteléket a leveles tésztára halmozzuk, majd ráhajtjuk a másik felét, vagy egy másik darabot helyezünk rá.
- Villával nyomkodjuk le a széleit, és a tetejét néhány helyen bevágjuk a gőz távozásához.
4. Sütés előkészítése:
- A tetejét kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg fahéjas cukorral.
5. Sütés:
- 200°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sül.
Tálalás:
- Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd tálaljuk.
Tippek és trükkök:
- Az alma édességétől függően állítsuk be a cukor mennyiségét.
- A töltelékhez adhatunk mazsolát vagy diót is az extra ízért.