Nagyon finom almás pite

Egy igazi családi klasszikus, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás.

Anikó
2 Perc olvasás

Recept neve: Nagyon finom almás pite
Recept előtörténete: Egy klasszikus, házias almás pite recept, amelyet a zamatos alma és a lágy tészta kombinációja tesz ellenállhatatlanná. Kiváló választás családi összejövetelekhez vagy uzsonnára.
Kategória:

  • Desszert
  • Házias sütemény
  • Gyors, közepes nehézségű

Elkészítési idő:

  • Összesen: 60 perc
  • Előkészítés: 30 perc
  • Sütés: 30 perc

Mennyiség: 8 adag

Összetevők:

Tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 140 g tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 1.5 kg alma (lereszelve)
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 citromból nyert citromhéj és citromlé
  • 1 marék mazsola (előzőleg beáztatva)
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 1 db „S” méretű tojás (felverve)

Elkészítés:

  1. Tészta előkészítése:
  • Egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit, majd alaposan összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
  1. Töltelék elkészítése:
  • Az almát megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. A reszelt almát cukorral, citromlével és sóval ízesítjük, majd 10-15 percig állni hagyjuk.
  • Kinyomkodjuk a levét, de úgy, hogy maradjon benne egy kis nedvesség. Hozzáadjuk a mazsolát, fahéjat, reszelt citromhéjat, és 2-3 percig pároljuk. Teljesen kihűtjük.
  1. Összeállítás:
  • A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és a tepsibe terítjük.
  • A kihűlt tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.
  • A másik tésztadarabot is kinyújtjuk és a töltelékre helyezzük. Villával több helyen átszúrjuk, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
  1. Sütés:
  • A tésztát megkenjük a felvert tojással.
  • 180°C-ra előmelegített sütőben alul-felül sütés módban, kb. 30 percig sütjük, amíg szép pirosra sül.

Tálalás:

  • Hagyjuk kihűlni a pitét, hogy könnyebben szeletelhető legyen.

Tippek és trükkök:

  • A tésztát tetszés szerint mintázhatjuk a tetején.
  • A reszelt alma levét italnak is felhasználhatjuk, például almás fröccs készítéséhez.

Még több érdekes recept

Megosztom a receptet
Almás pite receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.