Recept neve: Omlós almás pite tejfölösen
Recept előtörténete: Az omlós almás pite tejfölös változata egy klasszikus, amelyet a krémes tészta és a fűszeres alma tesz különlegessé. Tökéletes választás egy családi összejövetelre vagy vasárnapi desszertnek.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 40 perc
- Pihentetés: 20 perc
- Sütés: 45-50 perc
- Összesen: kb. 2 óra
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Töltelékhez:
- Alma: 2 kg (meghámozva, lereszelve)
- Kristálycukor: 3 evőkanál
- Őrölt fahéj: 1 mokkáskanál
- Vaníliás cukor: 1 csomag
Tésztához:
- Liszt: 300 g
- Sütőpor: 1 csomag
- Só: 1 csipet
- Vaj: 150 g (hideg, kockára vágva)
- Kristálycukor: 100 g
- Tojássárgája: 1 db
- Tejföl: 2 evőkanál
- Zsemlemorzsa: 1 evőkanál
Kenéshez:
- Tojásfehérje: 1 db
Tálaláshoz:
- Porcukor (szóráshoz)
Elkészítés:
- Töltelék előkészítése:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük a kristálycukorral. 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk az őrölt fahéjat és a vaníliás cukrot. - Tészta elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és 20 percre hűtőbe tesszük. - Összeállítás:
A tésztát kivesszük a hűtőből, és 2/3-1/3 arányban elosztjuk. A nagyobbik tésztadarabot lisztezett felületen kinyújtjuk, és a zsemlemorzsával meghintett tepsibe tesszük. Megszurkáljuk egy villával, majd rásimítjuk az almás tölteléket. - Elősütés:
190°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. - Befejezés:
A kisebbik tésztadarabot kinyújtjuk, az almás rétegre helyezzük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a felvert tojásfehérjével. 35-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül.
Tálalás:
A pitét kissé hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- A tejfölös tészta puhább és omlósabb, ha a hűtési időt betartjuk.
- Az alma nedvességtartalma miatt a zsemlemorzsa segít megelőzni, hogy a tészta elázzon.