Recept neve: Pudingos almás pite
Recept előtörténete: A pudingos almás pite egy ízletes csavar a klasszikus almás süteményen. A vaníliás puding és a fűszeres alma kombinációja különleges, krémes textúrát és gazdag ízvilágot kölcsönöz a hagyományos pitének.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 30-40 perc
- Összesen: 60 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 450 g
- Sütőpor: 1 csomag
- Tojás: 2 db
- Cukor: 2 evőkanál
- Só: 1 csipet
- Margarin: 250 g
- Tejföl: 100 ml
- Citrom reszelt héja: 1 db
Töltelékhez:
- Alma: 1 kg (lereszelve)
- Cukor: 4 evőkanál
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Fahéj: 1 csipet
- Vaníliás pudingpor: 3 csomag
- Tojás: 2 db (a kenéshez tojássárgája)
Elkészítés:
- Előmelegítés és előkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. - Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit – lisztet, sütőport, cukrot, sót, margarint, tejfölt és a reszelt citromhéjat – összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, és a tepsi aljára helyezzük. - Töltelék elkészítése:
A reszelt almát 2 dl vízben a cukrokkal és a fahéjjal puhára főzzük. Amikor az alma megpuhult, hozzákeverjük a pudingport, és addig főzzük, amíg a töltelék sűrűvé válik. Lehűtjük. - Összeállítás:
Az elkészült pudingos almatölteléket a tepsiben lévő tésztára egyenletesen elosztjuk. A tészta másik részét kinyújtjuk, és a töltelékre helyezzük. A tetejét megkenjük tojássárgájával. - Sütés:
Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük a pitét.
Tálalás:
A pitét hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- A pudingport ízlés szerint variálhatjuk más ízekre is, például karamellásra.
- Az almás töltelékhez adhatunk egy kevés citromlevet, hogy frissebb ízt kapjunk.