Recept neve: Rácsos almás minipiték
Recept előtörténete: Ezek a kis rácsos almás minipiték tökéletesek egy vasárnapi ebéd zárásaként vagy egy különleges uzsonnaként. A ropogós tészta és az ízletes, fűszeres almás töltelék klasszikus élményt nyújt minden falatban.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Hűtés: 30 perc
- Sütés: 37 perc
- Összesen: kb. 1 óra 40 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 300 g (+ 5 g a nyújtáshoz)
- Vaj: 200 g (kockára vágva, + a formákhoz)
- Kristálycukor: 100 g
- Vaníliás cukor: 1 tasak
- Tojás: 1 db (egész)
- Tojássárgája: 1 db
Töltelékhez:
- Savanykás alma: 1 kg (meghámozva, apró kockákra vágva)
- Kristálycukor: 100 g
- Őrölt fahéj: 0,5 teáskanál
- Szegfűszeg: 5 db
Elkészítés:
- Tészta elkészítése:
A lisztet a felkockázott vajjal, a kristály- és vaníliás cukorral egy tálban elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az egész tojást, és alaposan összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. - Elősütés:
A tészta egyharmadát visszatesszük a hűtőbe. A maradék tésztát négy részre osztjuk, mindegyiket kör alakúra nyújtjuk, és a kivajazott mini piteformákba nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. A túllógó részeket levágjuk, az aljukat villával megszurkáljuk, majd 170°C-ra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük. - Töltelék elkészítése:
Az apróra kockázott almát egy lábasban a cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel puhára pároljuk. A szegfűszeget eltávolítjuk, és a tölteléket a piteformákba szétosztjuk. - Rácsozás:
A maradék tésztát kinyújtjuk, és keskeny csíkokra vágjuk. A piték tetejét berácsozzuk, majd megkenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgájával. - Sütés:
180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük a pitéket, amíg a rácsok aranybarnára sülnek.
Tálalás:
A minipitéket langyosan tálaljuk, akár egy gombóc vaníliafagylalttal is kínálhatjuk a tökéletes desszertélmény érdekében.
Tippek és trükkök:
- A töltelékhez különféle fűszerekkel, például kardamommal is kísérletezhetünk.
- A pitetészta omlósabb lesz, ha a vaj hideg marad az összegyúrás során.