Recept neve: Rumos-diós almás pite
Recept előtörténete: Ez a klasszikus magyar desszert a rumos-diós ízvilágával különlegesen gazdag és ünnepi finomság, amely családi összejöveteleken biztos sikert arat.
Kategória: Sütemény, Pite, Hagyományos magyar desszert
Elkészítési idő:
Összesen: 90 perc
Mennyiség: 1 tepsi (kb. 12-16 szelet)
Összetevők:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 db tojás (1 a tésztába, 1 a lekenéshez)
- 2 evőkanál tejföl
- Csipet só
A töltelékhez:
- 3 kg alma (reszelve, levét kinyomkodva)
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor (ízlés szerint)
- 5 cl rum
- Ízlés szerint őrölt fahéj
A díszítéshez:
- Porcukor a tetejére
Elkészítés:
1. Töltelék előkészítése:
- Reszeljük le az almát, nyomkodjuk ki a levét, majd keverjük össze a fahéjjal, rummal és cukorral. Tegyük félre.
2. Tészta elkészítése:
- Gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a lisztet és a margarint.
- Adjuk hozzá a sütőport, a cukrot, a tojást, a tejfölt és a csipet sót, majd gyúrjunk belőle sima tésztát.
- Osszuk két egyenlő részre a tésztát, formázzunk cipókat, és hűtsük 30 percig.
3. Pite összeállítása:
- Nyújtsuk ki az egyik cipót, és helyezzük egy tepsibe.
- Szórjuk meg darált dióval, és oszlassuk el rajta az ízesített almát.
- Nyújtsuk ki a másik tésztát, fedjük be vele a tölteléket, kenjük le tojással, és villával szurkáljuk meg.
4. Sütés:
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Tálalás:
- Porcukorral megszórva kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- Használhatunk más ízesítést, például citromhéjat a frissességért.
- Az almák típusától függően változhat az édesség mértéke, így ízlés szerint igazítsuk a cukor mennyiségét.