Recept neve: Szőlős-birsalmás pite
Recept előtörténete: Ez a szőlős-birsalmás pite egyedi kombinációja a friss szőlőnek, a fűszeres birsalmának és a ropogós leveles tésztának. Az ősz ízeit idéző desszert, amely tökéletes választás különleges alkalmakra vagy akár hétköznapi kényeztetésként.
Kategória: Desszert, Pite
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 25-30 perc
- Összesen: 45 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
- Leveles tészta: 1 csomag
- Fehér szőlő: 1 fürt (félbevágva, magozva)
- Birsalma: 1 db (meghámozva, kockákra vágva)
- Darált dió: 100 g
- Babapiskóta: 2 db (lereszelve)
- Porcukor: 2 evőkanál
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Őrölt fahéj: 1 mokkáskanál
- Marcipán: 200 g (reszelve)
Elkészítés:
- Birsalma előkészítése:
A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk. Cukros-fahéjas-szegfűszeges vízben pár perc alatt félpuhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl. Kihűtjük. - Szőlő előkészítése:
A szőlőszemeket félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. - Diós keverék elkészítése:
A darált diót összekeverjük a lereszelt babapiskótával, porcukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal. - Tészta előkészítése:
A leveles tésztát kitekerjük és a sütőpapírral együtt egy tepsibe helyezzük. A széleit felhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon le sütés közben. - Töltelék összeállítása:
A tésztát megszórjuk a diós-cukros keverékkel, majd eloszlatjuk rajta a szőlőt és az előfőzött birsalmát. A tetejére egyenletesen ráreszeljük a marcipánt. - Sütés:
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180°C) 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tálalás:
A pitét a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve kínáljuk.
Tippek és trükkök:
- A marcipánt könnyebb reszelni, ha előzőleg hűtőben lehűtjük.
- A babapiskóta segít felszívni az almából és a szőlőből kisülő nedvességet, így a tészta nem ázik el.